فهرست مطالب

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 25 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/11
  • تعداد عناوین: 5
|
  • احمد ضابطی جهرمی، مجتبی قاسمی صفحات 9-32
    در سینمای کلاسیک داستانی، تنها از تعامل منطقی و متناسب بین عناصر میزانسن و تدوین است که روایت فیلمیک موثری حاصل می شود. هر دو عنصر همزمان و در نسبتی با هم در نمایاندن کنش فیلمنامه فعالند اما گاه کنش در قالب ظرفیت های روایتی میزانسن و گاه ظرفیت های روایتی تدوین موثرتر جلوه می کند. این عناصر نه در مقابل هم، که در کنار هم و بلکه در تطابق با هم هستند. در صورتی که رابطه بین این دو عنصر منطقی باشد، ظرفیت های بیانی یکدیگر را تقویت نموده و در غیر این صورت به تضعیف یکدیگر منجر می شوند. دریافت کارگردان از کنش فیلمنامه، ویژگی های سبکی او و ژانر فیلم، در طراحی کارگردان نسبت به اجرا کردن نوع خاصی از رابطه بین میزانسن و تدوین در فیلم، اثرگذار است. بر اساس نظریه های حاکم بر سینمای داستانی کلاسیک، نمی توان عناصر میزانسن و تدوین را به صورت ماهوی یکی دانست زیرا میزانسن اساسا به تمامی آن چیزی که درون قاب دیده می شود اشاره دارد و تدوین با رابطه بین نماها شناخته می شود. هر یک از دو مفهوم میزانسن و تدوین دارای ظرفیت های بیانی منحصر به خود هستند. اما این را هم باید پذیرفت که حیات هر یک از این دو، در گرو وجود دیگری است. تنها در صورت وجود داشتن تعاملی منطقی و سازنده بین میزانسن و تدوین، می توان به روایت موثرتری در فیلم داستانی دست یافت.
    کلیدواژگان: روایت، میزانسن، تدوین، فیلم داستانی
  • علی رجب زاده طهماسبی، امین سقطچی صفحات 33-58
    موضوع این مقاله “بررسی شیوه اجرایی در مستند تلویزیونی” است. مسیر این پژوهش در شناخت قابلیت های اجرایی در زبان سینمایی به جهت دراماتیزه کردن روایت به نظرات بروتزی نزدیک است اما از دیگر سو در مورد بررسی جهانی که فیلم ساز از طریق استفاده از عناصر اجرایی می سازد و نحوه برخورد با موضوع معرفت از نظرات نیکولز بهره گرفته است. در این تحقیق با جمع آوری منابع و فیش برداری از مطالب گردآوری شده و طبقه بندی داده ها، به تجزیه و تحلیل آن ها پرداخته و سپس بر اساس دو روش علمی (علت و معلولی) و توصیفی، کلیه داده های یافت شده مورد تبیین و توصیف قرار گرفته است. از دید نیکولز تلفیق آزاد امر واقع و تجسم بخشی به آن چه از واقعیت تصور می شود، مشخصه مشترک مستندهای اجرایی است. از دید بروتزی مستندهای اجرایی به وجوه اجرایی زبان وابسته اند که از دیدگاه استین در مورد نقش اجرایی زبان ناشی شده است. عناصرمستندهای اجرایی عبارتند از: «حضور مولف/ مجری»، «ویژگی ترکیب این گونه مستند با سایر انواع فیلم»، «ساختن واقعیت»، «ساخت فیلم با اولین برداشت ها»، «واقعیت مقدم بر بازی»، «توجه به گروه های حاشیه ای»، «تجربه شخصی فیلم ساز» و «اقتدار فیلم ساز». هم چنین در این مستندها دوربین به مثابه تماشاگر عمل می کند.
    کلیدواژگان: مستند، اجرا، بیل نیکولز، استلا بروتزی، ذهنیت، وجوه اجرایی زبان
  • علی اصغر غلامرضا، احسان کریمی میبدی صفحات 59-82
    امروزه تغییرات سریع تکنولوژی و محتوایی بر فضای رسانه ای جهان حاکم است. در این فضای رقابتی شدید صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان دانشگاه عمومی، نیازمند همگام بودن با تغییرات است. از آنجا که آموزش مهم ترین ابزار برای همگام شدن با تغییرات وسیع جهانی است و این تغییرات به وسیله منابع انسانی که مهم ترین دارایی سازمان است اتفاق می افتد. آموزش به منابع انسانی یکی از مهم ترین اهداف سازمانی صدا وسیما می باشد که بسیاری از این هدف در مرکز آموزش محقق می گردد. این پژوهش با استفاده از روش کیفی انجام گردید و ابتدا اسناد بالادستی مطالعه شد و سپس با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته، از میان جامعه آماری به صورت هدفمند، 14 نفر از کارشناسان، خبرگان و اساتید به عنوان نمونه انتخاب شدند. اهداف راهبردی با نظر کمیته استراتژیک تعیین و اولویت بندی شد و سپس با استفاده از مصاحبه ها و اسناد بالادستی، عوامل داخلی و خارجی مشخص شد و با استفاده از آرای کمیته استراتژیک، ضریب اهمیت و درجه هر یک از عوامل داخلی و خارجی مشخص گردید. قوت ها و ضعف ها، فرصت ها و تهدید ها و درجه نسبی و جدی بودن هر یک از آنها مشخص گردید و با توجه به جمع بندی امتیازات آنان، ناحیه دوم یعنی ناحیه محافظه کارانه به عنوان موقعیت راهبردی مرکز آموزش تعیین گردید. در مجموع از تناظر میان فرصت ها وضعف ها مرکزآموزش راهبرد حاصل شد و در نهایت با استفاده از نمره جذابیت راهبردها (تعیین کننده میزان ارتباط بین اهداف راهبردی و راهبردها) ماتریس QSPM ترسیم گردید و اولویت بندی راهبرد ها مشخص شدند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، کارکنان، مرکز آموزش، صداوسیما
  • اکبر نصراللهی، زین العابدین مختاریان صفحات 83-106
    اهمیت نقش و جایگاه شبکه های استانی در تامین بخشی از محتوای عرضه شده به مخاطبان و تاکید براستفاده از ظرفیت های شبکه های استانی در حفظ و اشاعه فرهنگ بومی در اسناد راهبردی و بالا دستی صدا و سیما نظیر سند افق رسانه، موجب شد تا چگونگی استفاده از خبرهای استانی در بخشهای خبری 21 شبکه یک (سراسری) وجام جم1 (برون مرزی) به عنوان کامل ترین بخش های خبری مشروح در این دو شبکه، مورد بررسی و مداقه قرار گیرد. هدف این پژوهش مشخص نمودن سهم و چگونگی استفاده از خبرهای استانی در بخش های خبری شبکه های با پخش سراسری و برون مرزی است. به این منظور از نظریه دروازه بانی و الگوی پیشنهادی پیتر بالانتین استفاده شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوا است و جامعه آماری آن شامل تمامی اخبار استانی پخش شده از بخش های مشروح ساعت 21 شبکه یک سیما و ساعت 24 شبکه جام جم1 در شش ماهه اول سال 1392 است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی دو مرحله ای، یک ماه آماری از این جامعه آماری انتخاب شد. بر اساس یافته های تحقیق شبکه یک حدود دو برابر بخش خبری 24 شبکه جام جم1 از خبرهای استانی استفاده می کند. نتایج پ‍ژوهش نشان داد که حدود دو سوم (64%) از خبرهای استانی استفاده شده در بخش خبری 21 شبکه یک، خاستگاه محلی با کاربرد فرامحلی (ملی و فراملی) و حدود یک سوم (36%) از این خبرها، خاستگاه فرامحلی با کاربرد فرامحلی داشتند. در بخش خبری 24 شبکه جام جم1، حدود نیمی از خبرهای استانی (53%) خاستگاه محلی با کاربرد محلی و حدود نیمی از آنها (47%)، خاستگاه فرامحلی با کاربرد فرامحلی داشتند. در هیچ یک از این دو بخش خبری خبرهای محلی و یا فرامحلی با کاربرد محلی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: خبار محلی (استانی)، دروازه بانی، پوشش اخبار، مدل بالانتین، بیان (خاستگاه) خبر، کاربرد خبر
  • ویدا همراز، فرانک سعیدی آریا صفحات 139-162
    «سواد رسانه ای» در لغت به معنای کسب دانش رسانه ای می باشد و عبارت است از درک متکی بر مهارتی که بر اساس آن می توان تولیدات رسانه ای را شناخت و از یکدیگر تفکیک کرد. سواد رسانه ای مخاطب را به ابزار تحلیل و گزینش گری پیام ها مجهز می کند تا مخاطب صرفا برای سرگرمی و تفریح از رسانه ها استفاده نکند بلکه با آگاهی به باز تولید و تفسیر پیام ها بپردازد. در این پژوهش به دلیل اهمیت دریافت مخاطب خردسال از پیام های رسانه ای به طور خاص بر نقش سواد رسانه ای برای آنها توجه شده است. گروه سنی 3-6 سال از لحاظ ذهنی بالاترین قدرت در آموزش پذیری و تجربه را از محیط اطرافشان دارند ولی در دنیای امروز که مملو از پیام های رسانه ای است می شود. ولی خردسالان به دلیل عدم رشد کامل فیزیکی و ذهنی خواسته یا ناخواسته کمتر در انتخاب پیام دخالت دارند و در معرض انواع پیام های مفید و مخرب قرار می گیرند. لذا در تولید برنامه های رادیویی برای آنها باید به ارتقا سواد رسانه ای این گروه سنی توجه شود. این تحقیق با تکیه بر نظریه های سواد رسانه ای جیمز پاتر، به ناتوانی خردسالان به عنوان مخاطب انتخاب گر و چگونگی ایجاد مهارت در انتخاب پیام های مناسب توجه کرده و تلاش می کند راهکارهایی برای تولید مطلوب برنامه های رادیویی خردسالان ارائه نماید. روش تحقیق مورد استفاده نیز روش اسنادی، تحلیل محتوای کیفی و مصاحبه عمیق می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه رادیویی، خردسالان، سواد رسانه ای
|
  • Ahmad Zabetijahromi, Mojtaba Ghasemi Pages 9-32
    In classical narrative cinema, only by logical and appropriate interaction between the elements of mise en scene and video edition, it is achieved the effective film narration. The both elements at the same time and in equal proportion are active in representing the action of script, but sometimes the action is more effective in format of narrative capacities of mise en scene and other times of edition. These elements are not against each other but are in accordance with each other. If the relation of these two elements was logical, each other''''s expressive capacities would be reinforced and otherwise it would be ended to weaken each other. The director''''s perception of action of script, his style features and the film genre are all effective in performing a special kind of relation between mise en scene and film edition. According to dominant theories of classical narrative cinema, it is impossible to regard these two elements as a substantive one, because mise en scene refers to whole that is seen in the frame and edition is known by its relation between scenes. Each of these two elements has their own unique expressive capacities. However it is proved that each depends on the existence of the other. So it can be achieved the more effective narration of story film, only through the logical and useful interaction between mise en scene and edition.
    Keywords: Narration, mise en scene, edition, story film
  • Ali Rajabzadeh Tahmasebi, Amin Seqatchi Pages 33-58
    The subject of this article aims to “study on performance style of TV documentary”. This research relies on Brotzi’s idea in understanding the functionality of cinematic language to dramatizing stories. It is also based on Nicols’s idea in how to deal with the issue of wisdom and in use of performance elements by film maker. So the sources were gathered, the notes were taken, data were categorized, then analysed and finally the whole collected data were described and explained by two scientific (cause and effect) and descriptive methods. In point of view of Niclos, the free integration of reality and the true embodiment of what is thought to be, is a common feature of performance documentaries. In Brotzi’s view, performance documentaries depends on administrative aspects of language which is originated from administrative role of language in Stein’s perspective. The elements of performance documentaries consist of “presence of author/presenter”, “feature of combination of this type of documentary with other kinds of film”, “reality construcion”, “ film making by first impressions”, “relaity prior to play”, “attention to marginal groups”, “personal experience of film-maker” and “authority of film-maker”. In these documentaries, the camera acts as a spectator.
    Keywords: documentary, performance, Bill Niclos, Stella Brotzi, mentality, administrative aspects of language
  • Ali Asghar Gholamrezaei, Ehsan Karimi Meybodi Pages 59-82
    Nowadays, media are surrounded by rapid changes in technology and content. In such intense competitive situation, IRIB as a public university, needs to keep pace with these changes, Since training is the most important means for adapting to changes and these changes are applied by human resources, as the most important capital of organization. Training center is responsible to train human resources of IRIB, as one of the vital purposes of this organization. It is applied the qualitative method for this research. At first, the reference documents were studied, then through a semi-structural interview, 14 experts were selected purposefully from the population. The strategic purposes were identified and prioritized by strategic committee then the internal and external factors were clarified by interviews and reference documents in the next phase, the importance of each factor were determined. Therefore the strength, weaknesses, opportunities and threats and also the seriousness and relativity of each of them turned out. Overall, the second region means the conservative region was determined for training center as strategic situation. So 7 strategy was defined and finally QSPM matrix was drawn up by attractiveness point of strategies and then the priorities of strategies were determined.
    Keywords: Strategic Planning, staff, training center, IRIB
  • Akbar Nasrollahi, Zeinolabedin Mokhtarian Pages 83-106
    What led to study on local news in news "21" of channel 1 and Jam-e-Jam 1, was the important role of local channels in presenting a part of content to national audiences and the emphasis on usage of this content in maintenance and distribution of local culture in IRIB strategic and referential documents like Ofogh-Resaneh. This research aims to clarify the rate of usage of local news in news parts of national and abroad channels. So it was applied the goalkeeping theory and Peter Ballantyne's model. The methodology of this research was content analysis. The whole local news which broadcasted in first half of 1392, in news "21" of channel 1 and news "24" of channel Jam-e-Jam 1 were studied. Using a two-step stratified sampling, one month was selected. According to results of this research, channel 1 has used local news approximately 2 times higher than Jam-e-Jam 1. The results showed about two-third (64%) of local news that was shown in channel 1, had local origin but national application while about one-third (36%) of these news, had both national origin and application. In the news "24" of channel Jam-e-Jam 1, this ratio was respectively 53% and 47%. There was not found any local or national news in neither of these two news parts.
    Keywords: local news, goalkeeping, news coverage, Ballantyne's model, news originate, news application
  • Vida Hamraz, Faranak Saeedi Arya Pages 139-162
    Media literacy literally means media knowledge. In other words, it is a perception based on skills by which we can identify and segregate media products. Media literacy gives the audience an opportunity to analyze and select messages. In this way, the audience does not merely use media for fun and entertainment but also to reproduce and interpret the messages consciously. In this research, it is emphasized on importance of minor audience’s understanding through media literacy. The age group of 3-6 years, has the highest brain power to learn and experience from the surroundings. But due to lack of complete physical and mental growth, willingly or not, children less involved in message selection, so they are exposed to the variety of useful and harmful messages. Therefore, in the production of radio programs, it should be considered to promote media literacy in this age group. Based on James Potter’s media literacy theory, this research studies on inability of children as a selector audience and notes on how to have skills in choosing the appropriate messages and finally it is presented the guidelines for optimal production of radio programs. The methodology of this study is documentary, qualitative content analysis and deep interview.
    Keywords: radio program, Children, media literacy